Miyofasyal Gevşetme
Fasya Nedir?
Fasya, kas gruplarını, kan damarlarını ve sinirleri çevreleyen, bazı yapıları birbirine bağlarken diğerlerinin birbiri üzerinde sorunsuzca kaymasına izin veren bir bağ dokusudur. Fasya, dokuları birbirine bağlayarak gerilim kuvvetleriyle vücutta bir bütünlük sağlarken, aynı zamanda kasların kuvvet iletiminde, düzgün postürün devamlılığında, vücudun yük transferinde ve solunumda oldukça önemli bir yapıdır. Sinir inervasyonu çok zengindir. Fasya vücuttaki değişikliklere adaptasyon gösterebilen bir konnektif dokudur.
Miyofasyal Ağrı Sendromu Nedir?
Miyofasiyal ağrı sendromu (MAS), miyofasiyal tetik noktalarının neden olduğu duyusal, motor ve otonom semptomları içeren yaygın bir klinik kas ağrısı problemidir. MAS, ağrının tüm vücutta yaygın olduğu kronik yorgunluk sendromu, hipermobilite sendromu veya fibromiyalji gibi diğer yumuşak doku ağrı sendromları ile karşılaştırıldığında, ağrının esas olarak vücudun tek bir bölgesinde veya kadranında mevcut olduğu bir yumuşak doku ağrı sendromu olarak tanımlanmıştır. Akut veya kronik olabilir, veya bir travma sonrası yetersiz doku iyileşmesi nedeniyle görülebilir. Fasyadaki gerginlikler ve hareketliliğin azalması, bağlı olduğu kas grubunun düzgün hareket etmesine engel olarak kaslarda gerginlik, sertlik ve ağrıya sebep olur.
Miyofasyal Gevşetme Nedir?
Miyofasyal gevşetme, ağrıyı ortadan kaldırmak ve hareketi yeniden sağlamak için kaslara ve çevresindeki fasyaya mekanik uyarı yoluyla bütünsel olarak uygulanan, güvenli ve etkili bir manuel terapi tekniğidir. Vücuttaki kas ve fasya sisteminin değerlendirilmesi ve tedavisine olanak sağlar.
Miyofasyal Gevşetme Nasıl Uygulanır? Etkileri nelerdir?
Bu teknik, vücudun tüm bölgelerinde ağrıya neden olabilecek ve hareketi sınırlayabilecek yumuşak dokulardaki tetik noktaları, gergin bantları ve fasyal gerginlikleri serbestleştirmek için, bu alanda eğitim almış ve tecrübeli fizyoterapistler tarafından uygulanır. Elle uygulanan bu teknikle eklemlerin hareket açıklığında artış, fasyal hareketlilik artışı ve ağrıda azalma kan ve lenf dolaşımının düzenlenmesi gibi olumlu değişiklikler meydana gelir.
Miyofasyal gevşetme hangi hastalıklarda kullanılır?
- Kronik boyun, sırt ve bel ağrısı
- Kronik eklem kısıtlamaları
- Karpal tünel Sendromu
- Migren ve diğer baş ağrıları
- Plantar fasiit (en sık görülen topuk ağrısı türü)
- Fibromiyalji
- Temporomandibüler eklem (çene eklemi) disfonksiyonu
- Torasik outlet sendromu
- Whiplash yaralanmaları
- Skar doku varlığı
- Ameliyat sonrası rehabilitasyon
- Menstrual ağrı
- Akut burkulmalar ve gerilmeler
- Kötü postür
- Esneklik kaybı
- Tedaviye yanıt vermeyen diğer karmaşık ağrı sorunları